CORE architecture plants a tropical garden on a concrete hillock in this energy-efficient office building, India

31.07.2018

India-based studio CORE architecture was commissioned to develop a headquarters for local company EBIL and set an energy-efficient building, which would combine the high-end technological part of the project with an architectural vision highlighting the green design.

To meet these requirements and, at the same time, think of the users of the building — the employees — CORE has proposed a raw concrete structure as a base for an internal lush tropical garden.

The central tropical green hillock connects the two office blocks with meandering landscaped spaces and through a slender bridge which also goes towards the elevator shaft

‘We believe that only designing for energy efficiency is not enough,’ explains the CORE team. ‘How does one ensure that the users adapt to the design? Here we experimented with the psychology of the users.’ the elevator shaft is taken far from the work areas and the access travels through senior management works spaces — this discourages the users to use the elevator and instead, prefer the tropical hillock connecting all the spaces.

The building is divided functionally into two parts — both of them are roughly oriented east-west, with long façades exposed on the north and south sides. the east and west sides are left with very small or no openings, so as to block the horizontal sun in the morning and evening. all the light necessary for office working is derived from the north and south faces which completely open out and can, during the summer, derive only diffused light.

The wedge-shaped space between the two buildings is conceptualized as a valley between two rock outcrops — a hillock teeming with life and greenery. This also adds freshness to the spaces, creates a microclimate, and reduces the ambient temperature in the building. Also this central space is interspersed with common activities, like the gymnasium and the meeting room, to create a dynamic space instead of a mere visual spectacle.

The slender columns rise to receive the leaf like wings of the glass roof support

The architects believe that a work place needs to be an institution and not only a commercial space

Wooden screen louvers can control amount of light entering in the work spaces

Exposed concrete is used in conjunction with aerated concrete block walls on the inside to create a ventilated cavity reducing the heat transfer to inside spaces on east and west sides

The architects intended to create a timeless piece of architecture that would sustain time and space

The concrete apron drops to veil private functions and service

Exploded isometric showing language of the builtform

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. See more project submissions from our readers here.

 

Text: Maria Erman | designboom

 

original article: https://www.designboom.com/architecture/core-architecture-tropical-garden-concrete-hillock-energy-efficient-building-india-07-30-2018/

 

back to the workplace-specialist

 

Please reload